Сва уметност о Крагујевачком октобру на једном месту

У Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у среду, 19. октобра, од 18 часова биће одржана промоција електронске публикације „Стопама бесмртних“. Реч је о пројекту Удружења грађана ДКО „Сербум“ који је финансирао Град Крагујевац, а на коме су претходних неколико месеци, уз чланове „Сербума“, радили и признати медијски професионалци и стручњаци из различитих сфера уметности попут сликарства и књижевности.

Крагујевачки октобар кроз уметничку призму у савременом руху

Крагујевац би у октобру требало да добије јединствену и модерну публикацију у којој ће се наћи сва важна уметничка дела инспирисана крагујевачком трагедијом. Удружење грађана ДКО „Сербум“ добило је подршку Града Крагујевца за реализацију овог пројекта, и то у години јубилеја, четрдесет година Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ и Музеја „21. октобар“. Предлог нашег пројекта прихваћен је на Конкурсу за финансирање и суфинансирање програма, пројеката и манифестација у области културе у 2016. години.

Регионални сајам књига „Крагујевац 2016.“ одржаће се од 3. до 5. јуна

Сајам књига „Крагујевац 2016.“ биће одржан од 3. до 5. јуна на Шумадија сајму у Крагујевцу чиме се обележава Година Универзитета и књиге – у граду у коме је 1835. године донет први Устав модерне Србије, 1846. настало Крагујевачко читалиште, а 14. јуна 1866 (27. јуна, по новом календару) основана Народна библиотека „Вук Караџић“.

Почела манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, ове године одржаће се од 12. до 21. маја. Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, која се одржава другу годину заредом.

Ове године манифестацији се прикључило још више учесника него претходне године: 75 музеја и сродних институција, у 54 града/места. Бесплатни програми ће се одвијати на преко 130 локацијa од 12. до 21. маја, а обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, дечијих програма, предавања, јавних разговора и других садржаја. Улаз је бесплатан током свих десет дана.

Албум сећања на наше претке из Првог светског рата у Крагујевцу

Ова изложба је резултат напора да се данас, сто године касније, ода дужна почаст том малом човеку из Великог рата за цивилизацију, и да се његово велико жртвовање за правду, истину, слободу и човечанство не избрише из нашег цивилизацијског памћења, већ постане културна баштина.

Представљена фотомонографија „Крагујевац за почетнике и староседеоце“

У среду 27. априла у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије представљена је фотомонографија проминентног крагујевачког фотографа Зорана Петровића, „Крагујевац за почетнике и староседеоце“. Интересовање је било огромно, те је промоција протекла уз присуство великог броја суграђана, али и гостију из других градова. Према речима аутора, фотомонографија је плод двадесетогодишњег рада.

Одговор Сербума поводом писања Вечерњих новости

У среду 27. априла Вечерње новости су објавиле текст „Кући Ђуре Јакшића прети рушење“ њиховог дописника М. Ђошовића. Аутор се у тексту ретроспективно бави питањем опстанка куће Ђуре Јакшића у Крагујевцу. У великом делу текста аутор се осврће на акције тада неформалних група (а била је само једна) које су својим активностима покушала да спрече тај безуман чин. С обзиром на то да је дотични својим непрофесионалим приступом етикетирао и увредио чланове Сербума, а Вечерње новости објавиле овај чланак, желимо да се обратимо јавности.