Сва уметност о Крагујевачком октобру на једном месту

stopamaeng

Богата уметничка заоставштина инспирисана крагујевачким страдањем невиних од овог месеца доступна је јавности на једном месту, у савременом формату.

У Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у среду, 19. октобра, од 18 часова биће одржана промоција електронске публикације „Стопама бесмртних“. Реч је о пројекту Удружења грађана ДКО „Сербум“ који је финансирао Град Крагујевац, а на коме су претходних неколико месеци, уз чланове „Сербума“, радили и признати медијски професионалци и стручњаци из различитих сфера уметности попут сликарства и књижевности.

На ди-ви-ди диску са титлом на енглеском језику обједињена су вредна књижевна, сликарска, вајарска дела инспирисана страдањем у крагујевачким Шумарицама.

Публикација садржи приказе свих споменика у Меморијалном комплексу „21. октобар“ и вредних дела у Музеју „21. октобар“, попут циклуса уља „Крагујевац 1941.“ сликара Петра Лубарде и инсталације вајара Нандора Глида „Крагујевачки октобар“. Историчарка уметности Маја Станковић кроз публикацију даје гледаоцима свеобухватни приказ уметничког виђења трагедије.

„Људи од пера, од кичице и длета, своју креативност, своје емоције и сузе ставили су у службу памћења, осуде, опомене, али и праштања. Спомен парк у Шумарицама ризница је уметности, а свако дело носи антиратну поруку док слави живот и победу. Публикација „Стопама бесмртних” на једном месту окупља продукте људског ума, духа и креативности, који су део шумаричког комплекса, а допринели су да крагујевачка трагедија не остане само историјска чињеница, већ су је уздигли на ниво симболичког и универзалног.“

 

И сва вредна књижевна дела инспирисана крагујевачким октобром нашла су се у овој електронској публикацији. Аутори попут Десанке Максимовић, Душана Радовића, Видосава Стевановића, Драгана Јовановића Данилова изнедрили су дела трајне вредности кроз сопствено виђење трагедије у Шумарицама. Са различитих аспеката и кроз различите тематско-мотивске целине у публикацији „Стопама бесмртних“ разматра се књижевна вредност стваралаштва инспирисаног конкретним злочином и дела наменски писаних за Велики школски час.

Публикација ће јавности бити представљена на промоцији у Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу 19. октобра у 18 часова. Намењена је свима који на једном месту желе да открију све уметничко стваралаштво инспирисано крагујевачком трагедијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *