Регионални сајам књига „Крагујевац 2016.“ одржаће се од 3. до 5. јуна

sssssss

Сајам књига „Крагујевац 2016.“ биће одржан од 3. до 5. јуна на Шумадија сајму у Крагујевцу чиме се обележава Година Универзитета и књиге – у граду у коме је 1835. године донет први Устав модерне Србије, 1846. настало Крагујевачко читалиште, а 14. јуна 1866 (27. јуна, по новом календару) основана Народна библиотека „Вук Караџић“. 

Смотра књижарства и издаваштва организује низ прогрaма који афирмишу институције високог школства, књигу као медиј, књижевно стваралаштво, књижарство и издавачку делатност и њихов значај за развој грађанског друштва, национални и културни идентитет. 

170 година „Крагујевачког читалишта“ и 150 година библиотеке „Вук Караџић“

Читалишта су улавном ницала као резултат приватне иницијативе, била су место окупљања појединаца који су показивали наклоност према књизи и писаној речи и због начина и организације рада сматрамо их зачетницима библиотекарства у Србији. Крагујевачко читалиште основано је 1846, одмах после Београдског. Архивска грађа у новијој културној историји као прве и најстарије српске библиотеке наводи библиотеку Књажеске канцеларије и Гимназијску, за ђаке и наставнике. Међутим, карактер јавности у правом значењу те речи добила је тек библиотека која је била смештена у згради Гимназије, са својим посебним фондом, а финансирана је из државног буџета.

13177090_273282593013376_2741101689826274132_n

За њено оснивање заслужан је Јанко Шафарик, знаменити ерудита тог доба и библиотекар-управник Народне библиотеке у Београду. По препоруци Државног савета и на основу Решења које је потписао кнез Михаило Обреновић 14. јуна 1866. године управо тај фонд књига је институционализован као Јавна библиотека. У њој леже корени данашње библиотеке „Вук Караџић“ 

У периоду омеђеном годином оснивања и годином свог првог преименовања (1920. у Народна библиотека) библиотечки фонд је више пута измештан, због чега је трпео бројне губитке и оштећења. Данашњи назив Народна библиотека „Вук Караџић“ добила је 1953. Данас је Народна библиотека „Вук Караџић“ у Крагујевцу савремена јавна матична библиотека, која обавља библиотечку делатност у складу са важећим законским и подзаконским прописима. У циљу праћења стања и развоја библиотечке делатности, библиотека је носилац матичности за све јавне, специјалне и школске библиотеке на подручју општина Аранђеловац, Баточина, Кнић, Лапово, Топола, Рача и Крагујевац.

Извор: Сајам књига „Крагујевац 2016.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *