Крагујевачки октобар кроз уметничку призму у савременом руху

emnify_global_data_header 1

Крагујевац би у октобру требало да добије јединствену и модерну публикацију у којој ће се наћи сва важна уметничка дела инспирисана крагујевачком трагедијом. Удружење грађана ДКО „Сербум“ добило је подршку Града Крагујевца за реализацију овог пројекта, и то у години јубилеја, четрдесет година Спомен-парка „Крагујевачки октобар“ и Музеја „21. октобар“. Предлог нашег пројекта прихваћен је на Конкурсу за финансирање и суфинансирање програма, пројеката и манифестација у области културе у 2016. години. 

Нандор Глид, „Крагујевачки октобар“ | Фото: spomenpark.rs

Нандор Глид, „Крагујевачки октобар“ | Фото: spomenpark.rs

Богата уметничка заоставштина, коју је изнедрило крагујевачко страдање невиних, сада ће бити обједињена и приказана и у савременом формату, доступна већем броју људи, не само у Србији већ и у иностранству. На ди-ви-ди диску са титлом на енглеском језику биће обједињена вредна књижевна, сликарска, вајарска дела инспирисана страдањем у крагујевачким Шумарицама.

Уметничко стваралаштво са антиратном поруком у основи биће представљено у савременој аудио-визуелној форми посетиоцима Спомен-парка, страним делегацијама у посети граду, али може бити коришћено и у едукативне сврхе у школама. Намера аутора је да се публикација користи и у истраживачком раду студената или научних радника.

Реализација пројекта почиње овог месеца, снимаће се на простору Спомен-парка „Крагујевачки октобар“, а на пројекту ће, уз чланове „Сербума“, радити и признати медијски професионалци и стручњаци из различитих сфера уметности попут сликарства и књижевности.

Жеља аутора била је да се изађе из историјских оквира и крагујевачки октобар стави у ванвременски простор, простор уметности. Град је препознао вредност овог пројекта и финансијски подржао његову израду, а свој суд о публикацији од октобра ће моћи да дâ и јавност.

Тамара Матић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *